ARTECASA LUGANO

11.10.2019 - 20.10.2019

ARTECASA LUGANO

Today environmental sustainability is an essential concept for the future of architecture. To encourage and support positive relationships between architecture, environment and society, artecasalugano, in collaboration with Raiffeisen, has created the Swiss Sustainable Architecture Award.

Klingenberg Arkitektur takes part in the competition with the “La Musa” project in collaboration with Marlegno, a leading company in the green building sector. The project consists in a residence for students focus on the reduction in the amount of resources used, the criteria for energy savings, the use of materials with low environmental impact and the protection of biodiversity.

02.11.2017

INAUGURATION OF OUR NEW ATELIER

We are pleased to announce the inauguration of the new Klinkenberg Arkitektur Atelier on Friday 3rd November at 7.30pm, in Mendrisio via alla Torre 2.

The study occupies the volume of the ancient watchtower of the noble Palazzo Pollini, built for the Torriani family in 1715, and has launched a program of activities to enhance this exceptional venue and promote architectural culture and interlocution on architecture, design and art in Ticino. We would like to have you with us to present our experiences and our plans for the future.

28.06.2017

STAGE LICEO ARTISTICO BOCCIONI MILANO

Together with the Liceo Artistico Boccioni in Milano we began a new Work-School project. Propaedeutically to the start of this project we proposed five thematic workshops, during which we sperimented a didactic approach that was highly participative, with the intention to get the students from the third year closer to some aspects of thinking and designing architecture. Some of them got so interested in the idea of following the path of architecture in their future, that they came with us in our studio !!

Thanks to Ilaria, Nicolò, Martina, Eleonora, Laura, Giacomo, Luca, Marlin and Menna who today finished their stage in our studio.

22.04.2016

OPENING OF THE EXHIBITION “CARTOGRAPHICS GROUNDS”

The exhibit, originally initiated by the Graduate School of Design at Harvard University and curated by Jill Desimini, is presented in Mendrisio thanks to the curatorial adaptation by landscape architect Joao Gomes da Silva. The timeless practice of producing representations of the physical reality of the world gave rise to a cultural activity called ‘cartography’, embedded in the discipline of geography but influencing other disciplines in the sciences and arts. The exhibition therefore presents a vision of the relations between the tradition of mapping, the contemporary practice of landscape architecture and architecture as representation. The exhibition is divided into four sections, Subsurface lnventions, Temporal ltineraries, Aqueous Explorations, Terrestrial Practices, and is complemented by originai cartographic materials from the collections of the Accademy of architecture Library, enabling visitors to experience documents referring to the Swiss and North ltalian landscapes, a region where strong was the need to create and install infrastructure, improve the capture and distribution of water, energy production and distribution or road and railway circulation.

20.06.2017

END OF THE COMPETITION “LE PIANO” EXTENSION DE L’ÉCOLE DE MEINIER

The project for the new kindergarten in Meinier tries to solve the architectural intention of making sustainable the construction of a contemporary pedagogical space, silently capable of interacting with the emotional sphere of one of the most demanding category of users in this sense: children. The proposal finds its strength in the simplicity of the planimetric disposition and of the materialization of the suggested buildings, redefining the built volumes on the North East side of the competition area, working on the modification of the current “independent pavillion” and reinforcing the urbanistic, enviromental and landscape characters, which were already existing inside the scholastic area, highlighting the value of the school as one of the fundamental places in the town.

 

15.03.2017

INAUGURATION OF THE PROJECT “MAGAZZINI GENERALI NAPLES OFFICE BUILDING”

The architectural thought at the base of the presented project originates from concrete purposes, which primarly aim to an operation of preservative restoration and riqualification of the spatial existing value, and from the necessity of the client to convert the final use of those spaces: from harbour service spaces to directional and representative offices. The recovery is not only imagined as an intervention of stylistic maquillage, but as a radical reconsideration of the space’s quality, respecting the structural and architectonical qualities and characteristics, which are already part of the space itself. The result is a clear project, freed from formalilsm and decorative appendixes, that stands out thanks to the expressive immediacy of plain spaces, which are rich, evocative and emotional at the same time. The spatial simplicity in the project results in that peculiar sense of coexistence between man and enviroment.

22.03.2017

END OF THE COMPETITION “RÈFLEXION” – LE BASTION SAINT-ANTOINE

The ideas about protection, preservation and recognition of place’s history in the context of contemporary museum architecture, if not intended like a “program”, can be easily freed from architectural connotations of functional type regarding form, dimension and matter. Interpreting the same ideas under the definition of “pragmatic necessities”, they assume, inside the project frame, a fundamental role in the research for a museum architectural space of narrative of the past and relation between history and contemporaneity. The intention of the project is to generate in the environment of museum architecture a new spatial archetype, an architecture of “giving” contemporaneity, sober and quiet, capable of coexisting with the past, protected and preserved, with the conditions of use’s dynamics defined by modernity.

20.11.2016

END OF THE COMPETITION “ÜBERDACHUNG” – FRAUENFELD

A working space in the contemporaneity can’t be interpreted only as a place for doing, indifferent to the construction of human relationships between users, workers and space. The proposed structure for the new headquarters of the representative buildings of canton Thurgau tries to solve with just one architectural movement the building of a roof, the scale relationships between the existing buildings, structuring the emptiness and defining a new public square, filtering the access to the urban park area. The attention to the materialisation and versatility of the plan puts some distance between the spatiality of the building and the aseptic and strict configuration of an administrative office and gets this architecture closer to the city and to individual sensitivity.

Questo sito utilizza cookie tecnici ed assimilati anche di terze parti al fine di garantire una migliore navigazione e consentire la profilazione anonima dell'uso del sito stesso per migliorarne le funzionalità. Non utilizza cookies di profilazione commerciale. Consulta l'informativa. Continuando a navigare, si acconsente all'utilizzo.