PDC MENDRISIO

Mendrisio city’s master plan –  Mendrisio

In its final stage this studio confirms and deepens elements which are considered important for a global approach evaluating geographical, landscape and urban characteristics in the entire study area. The general plan follows at first a territorial interpretation highlighting the importance of the perimetral web created by historical routes, linking the units of Mendrisio, Coldrerio, Genestrerio, Ligornetto, Rancate, Riva San Vitale and Capolago. This web is an introductive element for the three great areas of regional parks circumscribing Mendrisio and other alpine urban territories (parks from the mounts Generoso, San Giorgio and Motta). This net, bearer of important historical tracks from its region (squares, public buildings, cemeteries, churches, etc.), accompanies and introduces all the different geomorphological realities of the area, which are divided into three landscape units: the mountain area, the transition slopes and the valley floor, alluvial deposits separated from erosion borders and moraines. Riverbeds and meanders from the Laveggio in the valley floor are partially sheltered by wooded areas typical of the countryside. Along the transition slope there’s a vertical alternation of pre- and post-glacial deposits, where villages are located at comparable security heights from the valley floor. At the top of this system are located the main temporary and permanent cultivated fields, like vineyards, especially along the west slope. Also, several farmlands are to be found downhill (Adorna, Valera, Segeno) together with permanent meadows (Pra Vice, Pra da Fond, Prati Maggi, Pra Capolago). The sides of the mountains and its own characteristic landscape realities are connected through transverse roads forming a net of courses, which organize the valley floor’s landscape. These courses have an historical origin, connecting various housing clusters (Genestrerio – Ligornetto; Mendrisio – Rancate; Capolago – Riva San Vitale), several less central realities (Cantine – San Martino – Castello; Prati Maggi – Campaccio) or – even though as an historical trace – more recent and urban situations (the access area to the motorway in Mendrisio; the road connection of the freeway Mendrisio – Stabio). The restoration of these courses’ web, through the accompaniment of new tree rows or the reinforcement of some of its agricultural tracts, integrates in the in the general project proposal with the will to create a fourth central park as an element of connection for the whole system: The Park of the Laveggio. Yet its importance, which has already been highlighted in the preparation of the mandate study, needs more elaboration and processing in some of the crucial parts. Along the park we eased the presence of public spaces and functions – already existing or displaced in other compartments – forcing a better connection through the different areas. A better usability is also linked to the reinforcement of the public mobility net, already present in Mendrisio and Capolago, but still to develop in Ligornetto and Genestrerio. Around these three areas, which are crucial in the overall development, we located the major growth resources. Each area is distinguished by the presence of train stops or stations, as by new territorial reference buildings. The resolution of these key points along the Park of the Laveggio is translated in the development of four fundamental zones, both for its longitudinal development – from the river’s spring to its mouth – and its capacity in connecting the whole territory. These four areas were intended as terraces on the landscape, between one slope and another, with different and peculiar characteristics, whose interpretation influences the development of the project.

PDC MENDRISIO
Year: 2018
Location: Mendrisio, Switzerland

Mandate of parallel study for the development of Mendrisio City’s master plan, Mendrisio

Project: Canevascini & Corecco – Baserga Mozzetti – Studio Global

Architect: Paolo Canevascini – Nicola Baserga – Joao Gomes da Silva – Bjorn Klingenberg

Graphic representation: Klingenberg Arkitektur

Team: Selene Manta – Nicoló Sannino 
Photos: Alberto Canepa

Type: Mandato di studio parallelo

Client: Comune di Mendrisio – Canton Ticino

 

Questo sito utilizza cookie tecnici ed assimilati anche di terze parti al fine di garantire una migliore navigazione e consentire la profilazione anonima dell'uso del sito stesso per migliorarne le funzionalità. Non utilizza cookies di profilazione commerciale. Consulta l'informativa. Continuando a navigare, si acconsente all'utilizzo.